NOUPS & Co.

27.07.2009

INFO na naš način

Zapisano pod: NOUPS — bogo33 @ 16:35

Prijaznemu povabilu, naj prispevam svoj prispevekza revijo Šent, pod zgornjim naslovom, se iz določenih razlogov (predvsem zaradi vprašanja v povabilu: kako je nastal blog NOUPS-a in njegov razvoj za novi jutri) seveda ne morem izogniti in bom z veseljem sodeloval.

Vprašanje mi zveni naravnost veličastno glede na dejstvo, da je bil novembra 2006 poglaviten razlog, da smo “nupseljni” (člani takratnega NOUPS-a) šli na blog zaradi “zaprtosti” takratne revije Šent (bolje rečeno pravljičnega glasila za lahko noč uporabnikom) za nas – in naša kritična stališča. Da ne govorim o velikih medijih in njihovem pristopu do problematike duševnega zdravja. Pomemben razlog za “beg” na blog je bil tudi takratni izrazito odklonilen odnos takratne in sedanje voditeljice dnevnega centra, ki me tako zelo spominja na slavno hollywoodsko divo Marilyn Monroe, za naše ideje in zamisli. Meni je večkrat svetovala naj grem propagirat svoje ideje na železniško postajo (takratni dnevni center je bil na Vilharjevi) in demonstrirat za pravice uporabnikov pred parlament. Kaj hočemo? Časi se spreminjajo in mi z njimi vred – so tako lepo znali povedati že stari Latini. Malo sem moral “pikati” še za nazaj, to mi pač veleva moje škorpijonsko astrološko znamenje. Pa pustimo preteklost – preteklosti.

Pomembna je seveda prihodnost NOUPS-a, ŠENT-a in ostalih še pomembnejših členov in faktorjev v verigi duševnega zdravja na Slovenskem. Osebno sem zmeren optimist. Kot nekdanjega zapriseženega kritika velikih združenj za duševno zdravje, zlasti Šenta, me je v zadnjem obdobju najbolj prijetno presenetil prav slednji – s pozitivno metamorfozo – preobrazbo, ki se je prvič jasno izrazila na javni tribuni z naslovom: Da iz številke postanem človek…, dne 15.5.08 na Fakulteti za socialno delo – kjer se je jasno opredelil za afirmacijo uporabnikov, za spremembe na področju duševnega zdravja v prid uporabnikov, skratka za evropske smernice na tem področju.

Izvršni direktor tega združenja g. Nace Kovač je v kritičnem članku v reviji Šent z izvrstno kritiko “uperil prst” v ustrezna ministrstva glede socialne politike in strategije na področju duševnega zdravja – politike, ki je pravzaprav sploh ni!

V praksi je ŠENT to novo usmeritev tudi potrdil s tem, da je zaposlil nekaj novih, mladih strokovnih delavcev, ki dejansko pomenijo nov – sveži veter na združenju. Prvič na tem združenju poteka vsaj za nekaj ljudi – uporabnikov resno individualno načrtovanje – kar pomeni, da ne gre samo za strokovna poročila o uporabnikih, narejena za ustrezna ministrstva.

Zelo obetavni so ŠENT-ovi načrti na področju informacijsko-komunikacijske tehnologije – izgradnja uporabniške spletne mreže na različnih nivojih (od “oglasne deske” do foruma). Tu vidimo predvsem aktivni člani uporabniškega društva Mostovi dobro možnost za sodelovanje. Smo v rednih stikih z ga. Andrejo Štepec, na ŠENT-u zadolženo za spletno stran.

V zadnjem obdobju so se na ŠENT-u dejansko odprle nekatere možnosti za aktivno participacijo uporabnikov, gre za stvari o katerih smo NOUPS-ovci nekoč lahko samo sanjali. Situacija je celo malo paradoksalna, vrata so se odprla, premalo pa je aktivnih uporabnikov, ki bi stopili skoznje.

NOUPS seveda še naprej goji večletno pobožno željo o realizaciji inovativne, ozaveščujoče delavnice na dnevnem centru, vezane na neizčrpne možnosti interneta kot vira informacij, pa žal tudi na zelo omejene možnosti pri motiviranju in stimuliranju vsaj nekaj uporabnikov s strani naše domače Marilyn Monroe in njenega sistema na dnevnem centru.

Za NOUPS & Co. Bogo Krajnc UPS (uporabnik psihiatričnih storitev), v Ljubljani 27.7.2009

  • Share/Bookmark


1 komentar »

  1. Komentira Primož Rus

    Pohvalno, da spet pišeš članke, gospod Bogo.
    Pozdrav
    Primož


RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

Prelomi vrstic in odstavkov so samodejni, e-poštni naslov ni nikoli prikazan, dovoljen je HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(obvezno)

(obvezno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !
Blog NOUPS & Co. | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |