NOUPS & Co.

10.04.2008

O uporabniškem društvu Mostovi

Zapisano pod: NOUPS — bogo33 @ 14:02

Ker so se 25.3.08 z uradno registracijo, zlasti pa z zelo uspešno izvedbo promocijskega dogodka prvega aprila na Prešernovem trgu, ko smo v okrilju kavarne Tromostovje – negdanji Konjski rep, na kulturen način, dostojno proslavili naš praznik – dan norcev; uresničile tudi večletne sanje NOUPS & Co. po lastnem uporabniškem društvu – za uporabnike, ki pomeni pomemben člen pri nadaljnem razvoju in razmahu uporabniškega gibanja na Slovenskem, moram reči, da sem tudi jaz doživel svojih pet minut čistega zadovoljstva.

Res je, da so že v preteklosti bila in so še ponekod živa uporabniška društva za duševno zdravje in da prvotna ideja uporabniškega gibanja še ni čisto zamrla Še bolj pa je res, da čas ki ga živimo tej obliki združevanja uporabnikov psihiatričnih storitev ni naklonjen. Vzrokov je sicer več, brez dvoma pa je glavni vulgarni ekonomizem, ki je docela prevladal pri velikih uradnih pooblaščenih pripravljalcih in izvajalcih programov za duševno zdravje.

Naše novo društvo vsekakor ima svoje idejne korenine v bogati zgodovini slovenskih alternativnih gibanj na področju duševnega zdravja. Tu moram z vsem dolžnim spoštovanjem omeniti prezgodaj preminulo dr. Tatjano Lamovec, ki je tudi sama bila uporabnica.

27.9.07 smo se dobili v NOUPSovi bazi na Metelkovi (v Celici) raznorodni pobudniki, da nekaj “premaknemo” na tej naši psihiatrični sceni.

1. NOUPSovo delegacijo smo zastopali Nataša S., Joc P., Miran S. in Bogo K.

2. FSD – Kristina P., Nika C. K. in Goran V.

3. Lojze S. in Smilja B. – kot samostojna pobudnika

Vsi skupaj smo takrat sprejeli Kristinin predlog, da se za začetek lotimo ustanavljanja lastne uporabniške revije. Ogreli smo se tudi za Lojzetovo pobudo in načelno sprejeli njegove ideje iz samostojnega projekta Most, kot dobrega začetnega okvirja za skupno angažiranje.

In potem smo se resno lotili dela. Nekaj se nas je “ful” angažiralo na FSDju v fokusnih skupinah skupaj s študenti. V decembru je bilo že nekaj dobrih predstavitev projekta – Biti ustvarjalen pomeni živeti (Lojze S.) na Šentovem in Altrinem dnevnem centru.

Ker istorodne misli prevevajo tudi projekt Krepitev moči uporabnikov v teoriji in praksi, ki ga je predstavila ga. Nika C. K. skupaj s študentkama Tino Š. in Matejo L. smo uporabnike povabili tudi k temu sodelovanju – preiskusni seminar na FSDju v januarju 08 je uspešno prestalo prvih sedem “pionirjev” duševnega zdravja.

Sam sem predstavil delovanje skupine NOUPS & Co.

24.01.08 je bil veliki občni zbor – vsaj za naše pojme. Nabralo se nas je okoli trideset, toliko kot jih s “prisilno regrutacijo” naberejo na DC Šent za njihov “nesmrten” Trening socialnih veščin in Interakcijskih vaj z motom: “Kako za vedno lahko ostaneš v otroškem vrtcu!” Takrat je zaživelo naše uporabniško društvo. Veliko zaslug za to pa imajo v prvi vrsti študentje 4. letnika FSDja – smer duševno zdravje v skupnosti, ki niso bili samo obvezni praktikantje, ampak mnogo ur tudi čisti prostovoljci na čelu z brez dvoma najbolj zaslužnim in sposobnim mladim možem – “carjem” Boškom B.

Koliko ur vročih debat, resnih priprav, iskanja najboljših poti, izglajevanja nesporazumov in konflikotv med nami je bilo potrebnih, da smo se uporabniki končno sami postavili na lastne noge.

Nekje pred dvema letoma sem vodjo dnevnega centra na Šentu zaprosil za pomoč pri ustanavljanju uporabniškega društva. Milostno mi je odgovorila, da kakšna urica na teden za najem prostora ne bi bil problem. Kaj pa vse drugo, sem jo začudeno vprašal. To je pa vaš problem, me je zavrnila. Takrat sem konkretno videl, tako kot že velikokrat poprej, kako malo posluha in razumevanja za uporabnike in resno uporabniško problematiko imajo visoki strokovni delavci. Zanjo je bilo to vprašanje tako enostavno rešljivo, kot pogoltniti s čokolado obliti piškot, s katerim se je ravno sladkala.

Kaj torej je društvo Mostovi? Gre za:

1. Uporabniško društvo za uporabnike.

2. Društvo za zdravje v duševnem zdravju.

3. Krovno društvo za širok spekter duševnega zdravja. Predvsem na informativni ravni se bomo trudili povezati različne subjekte, društva in interesne skupine – odrinjene na družbeno obrobje.

4. Društvo, ki bo dajalo iniciativo velkim združenjem za duševno zdravje za medsebojno sodelovanje in delovanje v prid uporabnikom.

5. Društvo, ki bo še naprej dajalo pobudo za odpiranje tematskih omizij za aktualno problematiko uporabnikov psihiatričnih storitev. Nekaj smo jih že uspešno realizirali!

6. Društvo, ki bo gradilo mostove med normalnostjo in norostjo.

7. Še se bo našlo marsikaj – pod razno.

8. We shall overcome.

Za NOUPS & Co.

v Ljubljani 10.4.08, Bogo Krajnc

 • Share/Bookmark


2 komentarjev »

 1. Komentira Branko Pongračič

  Ekonomija, poklicna deformacija!

  Žal nam zahodna civilizacija ne dovoljuje, da bi lahko cilje društva dosegli brez materijalnih dobrin.
  Moje skromno mnenje je, da bi bilo dobro izdelati strategijo pridobivanja finančnih sredstev (razen sponzorstva tudi osebno delo uporabnikov). Samopotrditev je (po Maslow-u) ena izmed pomembnejših človekovih potreb. Lep izdelek ali dobro opravljena storitev sta lahko zelo pomemben vir zadovoljitve te potrebe.


 2. Komentira granite countertop repair

  granite countertop repair…

  Get the top quality deals for sink refinishing that’s available for you and ready to s and plus at a reasonabe value for today only!…

  [WORDPRESS HASHCASH] Strežnikov IP (45.59.66.130) se ne ujema z URL-jem komentarja na naslovu (104.26.10.249) in je bil označen kot spam.


RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

Prelomi vrstic in odstavkov so samodejni, e-poštni naslov ni nikoli prikazan, dovoljen je HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(obvezno)

(obvezno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !
Blog NOUPS & Co. | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |