NOUPS & Co.

8.04.2008

Krepitev moči v teoriji in praksi – vključitev izključenih

Zapisano pod: NOUPS — bogo33 @ 15:59

Je del obsežnega panevropskega projekta, ki mu je “posodil” svoje ime renesančni genij in polihistor Leonardo Da Vinci. Skupina profesorjev in študentov FSD, na čelu s prof. dr. Vitom Flakerjem je ob aktivni vključitvi ljudi z izkušnjo – uporabnikov psihiatričnih storitev, razvila modul Vključitev izključenih in pripravila seminar na to temo.

Nov izziv je pomenilo prenesti koncepte in izkušnje v praktični paket, ki bi bil uporaben na ravneh izobraževanja, osebne uporabe, ki bi ponujal nekaj različnim občinstvom na področju duševnega zdravja (uporabnikom, strokovnjakom, svojcem).

Sistem duševnega zdravja, kot se je uveljavil, namreč potrebuje spremembe. Pojem moči, kot tudi podpora, ki temelji na krepitvi moči sta v sistemu spregledana in mnogi uporabniki niso zadovoljni s skupnostnimi službami. Vprašanje moči je potrebno postaviti na dnevni red in uvesti orodja za praktično uporabo pojma krepitve moči, ne le kot prazno krilatico – kot obliko novoreka duševnega zdravja s katerim se pretvarjamo, da imamo nekaj novega, medtem ko dejansko ohranjamo stare pristope in odnose. Seminar je torej bil pripravljen z namenom krepitve moči uporabnikov storitev služb duševnega zdravja, hkrati pa naj bi tudi strokovnim delavcem služb duševnega zdravja v skupnosti omogočal, da se seznanijo s konceptom krepitve moči v teoriji in praksi in pridobijo potrebno znanje glede krepitve moči v teoriji in praksi in pridobijo potrebno znanje glede krepitve moči posameznika (citati iz gradiva za seminar).

Glede na moj včerajšnji prispevek (O FSDju in velikih uradnih združenjih za duševno zdravje) o odnosu izvajalcev programov velikih združenj za duševno zdravje do seminarja, bi sedaj sledilo obvezno “žveplanje” le-teh, če se ne bi danes dopoldne zgodil pravi “mali čudež”.

Vodja Šentovega dnevnega centra ga. Ariana T. B. se je s FSD dogovorila za sodelovanje. Seminar bo! Res, da ne v prvotno načrtovani obliki, ampak v skrajšani verziji. Ker pa bo mini seminar potekal na Šentovem dnevnem centru, Šent pa je kot je znano podaljšana roka psihiatrije in trdnjava konservativizma, je za NOUPS & Co. to zadetek v polno. Pravilno! da prav oni dajo svetel zgled – prvi korak k spremembam. Vsaka čast!

PS Upam, da bo gospa tokrat besedo držala, da ne bo ostalo samo pri tistem – “obečanje, ludom radovanje”.

V Ljubljani 8.4.08

za NOUPS & Co. Bogo Krajnc

  • Share/Bookmark


1 komentar »

  1. Komentira Supra Skytop

    Natural abilities are like natural plants ,that need pruning by study, and studies themselves do give forth directions too much at large ,except they be bounded In by experience.
    Supra Shoes
    Supra Skytop
    Supra Canada Outlet


RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

Prelomi vrstic in odstavkov so samodejni, e-poštni naslov ni nikoli prikazan, dovoljen je HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(obvezno)

(obvezno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !
Blog NOUPS & Co. | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |